Producte de la setmana

Producte de la setmana
Panel Seda Geisha, 90 Euros

frase de la setmana

Todo lo que somos es el resultado de lo que hemos pensado; está fundado en nuestros pensamientos y está hecho de nuestros pensamientos. Buddha

jueves, 15 de abril de 2010

Visnu I


Visnu-el conservador

Visnu és la deïtat del trimurti (els tres déus: brahma, siva, i visnu) més popular. Ell s'encarrega de la conservació de l'univers, i ell personifica l'estabilitat, la llei, i l'ordre, així com la gràcia i la bondat.
Els hinduistes creuen que viu a la Muntanya Meru junt amb els altre déus, en un palau.
Es representa artísticament com si fos un rei celestial que baixa de tan en tan a la terra per restablir l'equilibri i per mirar que es respecti la llei sagrada, el dharma. Aquest fet, fa que Visnu baixi a la terra personificat de diferent manera al llarg de les èpoques, així doncs, existeixen 10 personificacions principals i moltissimes més personificacions de caire popular.

Visnu té dues esposes: Bhudevi, la deessa de la terra i Lakshimi, deesa de la riquesa i l'abundància, de la fortuna i la felicitat.
Visnu, com tots els déus, tenia un vehicle (nosaltres tenim cotxes, ells tenen animals) i aquest és una àliga devoradora.

Com se'l representa?

• En forma d'home: home jove amb cabells blaus, de quatre braços que sostenen: una petxina, una roda, una massa, una flor de lotus (puresa), i el gest de promesa de protecció típic de Visnu (aquests gestos que fan amb les mans s'anomenen mudras ja els explicarem més endavant!!!!)
• porta posa el Pitambara, un xal groc o faldilleta que simbolitza els Vedes (textos sagrats)
• també pot portar un arc que destrueix l'ego
• sempre va vestit amb robes riques, i se'l representa assegut sobre una flor de lotus amb la seva esposa. També pot ser representat estirat sobre la serp Shesha o volant sobre l'aliga Garuda.

Serp Shesha? Què és això?

El Visnu Narayana és la representació del Visnu sobre la serp Shesha, una serp que nedava per les aigües primordials i en la qual Visnu hi reposa. Del seu melic en surt una flor de lotus de la qual neix Brahma (si, Brahma, el déu creador). Aquí Visnu exerceix el paper de Déu creador, i més tard aquest món que ha creat també el destruirà assumint així també el paper de destructor. És molt nombrosa aquesta creença en Visnu com a Déu únic que conté tot en ell.

Les 10 encarnacions de Visnu:

Com hem dit abans, Visnu baixava a la terra personificat en diverses formes. Aquestes formes s'anomenen Avatar (si...com la pel•lícula de James Cameron).
Aquests avatars poden ser en forma humana o animal i ajuden als homes a salvar-se de qualsevol perill i restablir l'ordre.

Les 10 formes són: Kalki (caball blanc guerrer amb una espasa), lleó-home, enanet, Rama, Krsna, peix, tortuga, i porc senglar.
(un fet curiós és que els hinduistes consideren a Buda (no, el gordo no, a Siddharta Gautama) com a avatar secundari de Visnu igual que Jesús).

La encarnació més coneguda de Visnu és Krsna, que apareix per castigar els dimonis encarnats com a éssers humans. És curiós com molts dels mites s'assemblen en diferents cultures. Krsna sent un nen mata a la serp Kaleya, no us recorda al mite d'Hercules? Ell també mata a una serp!!

Més endavant: Krsna!