Producte de la setmana

Producte de la setmana
Panel Seda Geisha, 90 Euros

frase de la setmana

Todo lo que somos es el resultado de lo que hemos pensado; está fundado en nuestros pensamientos y está hecho de nuestros pensamientos. Buddha

martes, 23 de marzo de 2010

Hinduisme/Hinduismo


Avui dimarts, dia de “Pensament i vida” m’agradaria fer una petita introducció de l’hinduisme.
L’hinduisme és la religió més antiga i la majoritària a la India. La seva forma més primitiva és el Vedisme que s’origina amb els Vedes (textos sagrats), d’aquest pensament sorgeix el sistema de castes (varna) governat pels brahmans (sacerdots) i així se succeí el següent període, el Brahmaisme. Posteriorment a la India, sorgí el Budisme de la ma de Siddharta Gautama, però després tornar de nou el brahmaisme i amb el culte bhaki, el culte popular, personificaren en divinitats les creences religioses, creant així un enorme panteó mitològic. En realitat el nom d’aquesta religió és Sanatanadharma (llei eterna) però des del segle XIX i amb el sorgiment dels “ismes” es coneguda pels occidentals amb el nom de Hinduisme, la religió dels hindús.

L’hinduisme té conceptes animistes, politeistes i monoteistes procedents de totes les cultures que vivien a la India des del Neolític fins a l’arribada dels indo-europeus.

3 idees bàsiques de l’hinduisme:
- Tot i que els hindús viuen aquesta religió de forma politeista, l’hinduisme és monoteista: Brahma té en ell tot el panorama espiritual. (perquè s’entengui, el cristianisme té un sol déu que és Déu però adora altres figures com Jesús, o els sants...és com si un hindú digués que el cristianisme és politeista per adorar a aquestes figures).
- Hi ha el Kharma (acte), la llei de la purificació, que determina la nostre existència depenen dels actes que hem realitzat en la vida anterior.
- Dharma, és la llei que regeix l’univers i cada ésser viu (el sistema de castes se sustenta en aquesta llei per dir que: cada persona s’ha de comportar èticament segons allà on ha nascut).
1 idea molt important:
- el Dharma ajuda a l’individu a jutjar-se a un mateix, mai als altres.

El pròxim dimarts parlarem una mica dels déus que tenen i les seves funcions.
Namaste! ;)


Hoy martes, día de “Pensamiento y vida” me gustaría hablar un poco sobre el hinduismo.
El hinduismo es la religión más antigua y la mayoritaria de la India. Su forma mas primitiva es el Vedismo que se origina con los Vedas (textos sagrados), de este pensamiento se origina el sistema de castas (varna) gobernado por los brahmanes (sacerdotes) i así se sucede el período siguiente, el Brahmanismo. Luego, en la India, surgió el budismo de la mano de Siddharta Gautama pero estos volvieron al brahmanismo que, junto con el culto popular bhaki, personificaron las divinidades creando así un panteón enorme. En realidad el nombre de esta religión es Sanatanadharma (ley eterna) pero des del siglo XIX y con los “ismos” es conocida como Hinduismo, la religión de los hindúes.

El hinduismo tiene conceptos animistas, politeístas, monoteístas....procedentes de todas las culturas de la India des del Neolítico hasta la llegada de los indo-europeos.

3 ideas básicas del hinduismo:
- a pesar de que los hindúes viven su religión como politeísta, el hinduismo es monoteísta: Brahma tiene en él todo el panorama espiritual (para que se entienda: el cristianismo tiene un solo dios, pero adora también a ostras figuras como Jesús o los santos, seria como si un hindú dijera que como se adoran a estas figuras el cristianismo es politeísta).
-Kharma (acto), la ley de purificación, que determina nuestra existencia según nuestros actos en la vida passada.
-Dharma, es la ley que rige el universo i cada ser vivo (el sistema de castas se sustenta en esta ley, que dice, que cada persona se tiene que comportar éticamente según su lugar de origen)

1 idea muy importante:
-el Dharma juzga siempre al individuo, nunca a los demás!

El próximo martes hablaremos un poco sobre los dioses y sus funciones.
Namaste! ;)


lunes, 22 de marzo de 2010

Llibres sobre geishas/Libros sobre geishas


Avui dilluns us he portat tres llibres molt interessants. Tots tres parlen de les geishas però amb enfocaments diferents.

Arthur Golden va escriure el famós “memorias de una geisha” que ja fou un best seller en llibre al 1997 i es convertí en una de les pel·lícules més vistes al 2005. Narra la història d’una criada que es converteix en geisha amb un enfocament melodramàtic i amb una història d’amor pel mig. La veritat és que està força bé però em va decebre una mica, res a veure amb altres llibres que havia llegit sobre les geishas de primera ma com el menys conegut “vida de una geisha” de Mineko Iwasaki, més coneguda per denuncià a Arthur Golden per publicar el seu nom que pel llibre de les seves vivències. Aquest llibre explica la vida d’aquesta geisha des de que era petita fins aquell moment, és una autobiografia. Mineko ajudà a Arthur a conèixer el món de les geishas, ella però li demanà discreció doncs és una tradició on l’èxit recau en el secret i el misteri.

L’altre llibre, i potser el que més em va agradar fou el “Geisha” de Liza Dalby. Es tracta d’una noia americana que volia fer una tesi sobre les geishas i al final s’acabà convertint en una d’elles. És molt interessant sobretot perquè et mostra el xoc cultural, tradicional, social...que ella es trobà dins de les entranyes del món de les geishas. És un llibre molt bo per a descobrir coses que en els llibres anteriors no t’expliquen, per exemple coses tradicionals i que ara no serien ben vistes...

Tots els llibres els teniu de butxaca, així que no hi ha excusa,

Que disfruteu de la lectura!


Hoy lunes os he traído tres libros muy interesantes. Los tres hablan de las geishas pero con enfoques diferentes.

Arthur Golden escribió el famoso “memorias de una geisha” que ya fue un best seller en libro en 1997 y que alcanzó la fama en 2005 con la película. Narra la historia de una criada que se convirtió en geisha con un enfoque melodramatico y con una historia de amor de por medio. La verdad es que esta bien pero me defraudó un poco pues tenia poco a ver con otros libros que habia leido con anterioridad. El primer libró que leí fue “vida de una geisha” de Mineko Iwasaki más conocida por denunciar a Arthur Golden por publicar su nombre que por su libro. Este libro es autobiografico y explica su vida de geisha desde que era pequeña hasta ahora. Mineko ayudó a Golden pero se trata de un mundo muy secreto y está muy mal visto chivarse de las cosas...

El último libro, y puede que el que más me ha gustado, es “Geisha” de Liza Dalby. Se trata de una muchacha americana que va al Japón con la intención de hacer un estudio y al final se convierte en una de ellas, lo interessante es que se trata de una historia real. Es un libro muy bueno sobretodo para descubrir cosas que los otros libros no te cuentan i el choque cultura que Liza tubo al llegar ahí.

Todos los libros los tenéis de bolsillo, así que no hay excusa!

Que disfrutéis de la lectura!